Γιατί βλέπουμε τόσο έντονα όνειρα την περίοδο της καραντίνας;

Αν το τελευταίο διάστημα έχεις παρατηρήσει αλλαγή στα όνειρα που βλέπεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αιτία είναι ο κορονοϊός.

Μαζί με την αλλαγή της καθημερινότητάς μας, η νέα συνθήκη στην οποία ζούμε επηρεάζει σημαντικά και τον ύπνο μας. Μην ανησυχείς, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κομμάτι της ζωής μας. Τη ρουτίνα μας, τη δουλειά μας, την καθημερινότητά μας. Οι μέρες είναι γεμάτες με ανησυχία τόσο για τη δική μας υγεία, όσο και για των αγαπημένων μας ανθρώπων. Οι ειδήσεις, οι δυστοπικές εικόνες από τις άδειες πόλεις και η οικονομία που έχει πληγεί σημαντικά είναι μερικοί από τους λόγους που μας γεμίζουν άγχος αυτή την περίοδο. Με τον ίδιο τρόπο αλλάζουν και οι νύχτες μας. Ο κορονοϊός κάνει τα όνειρα που βλέπουμε να είναι πιο σκοτεινά και για πολλούς ασυνήθιστα ζωντανά. Φυσικά, τα όνειρά μας δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν από την αγχώδη περίοδο που διανύουμε. Μην ξεχνάς ότι τα όνειρα είναι ο τρόπος του υποσυνείδητού μας να επικοινωνήσει μαζί μας. Όταν ζεις μία κατάσταση που σε γεμίζει άγχος, το μυαλό σου είναι πιθανό να βρίσκεται σε εγρήγορση και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γεγονός που εκτός από άγχος, διαταράσσει και τους κύκλους του ύπνου σου.

Όσο αλλάζει η καθημερινότητά μας εξαιτίας του κορονοϊού αλλάζουν και τα όνειρα που βλέπουμε. Η Deirdre Barrett, ψυχολόγος στο Harvard Medical School και συγγραφέας του βιβλίου The Committee of Sleep εξηγεί ότι τα πολύ ζωντανά και έντονα όνειρα είναι μία παρενέργεια της αλλαγής στην καθημερινότητά μας και των πιο αργών ρυθμών που ζούμε. Για παράδειγμα το γεγονός ότι κοιμόμαστε περισσότερο μπορεί να κάνει τα όνειρά μας και πιο έντονα.

«Η πλειοψηφία των ονείρων έχει ως κύριο συναίσθημα το άγχος. Κάποια όνειρα είναι τρομακτικοί εφιάλτες, όπως μίας γυναίκας που κάνει το τεστ για τον COVID-19 βγαίνει θετικό και της κάνουν μια θανατηφόρα ένεση αντί για θεραπεία. Άλλα όνειρα είναι πιο περίεργα. Πολλά σκουλήκια μαζεμένα, μία επιθετική ακρίδα ή μία καταιγίδα» προσθέτει η ψυχολόγος.

Η καραντίνα έχει προκαλέσει επίσης αλλαγές στους κύκλους του ύπνου μας. Τα έντονα όνειρα τείνουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φάσης του ύπνου REM. Εάν ο ύπνος σου έχει διαταραχθεί λόγω του άγχους ή αν κοιμάσαι περισσότερο εξαιτίας της αλλαγής του προγράμματός σου, είναι πιθανό να περνάς περισσότερο χρόνο στη φάση του ύπνου REM. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπεις περισσότερα και πιο ζωντανά όνειρα. Ακόμη και οι εφιάλτες μας όμως είναι ένα μέσο του οργανισμού μας να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη «θεωρία προσομοίωσης απειλών», τα όνειρα μάς επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τους φόβους μας μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού κινδύνου. Έτσι μας βοηθούν να προετοιμαστούμε για τα αγχώδη γεγονότα που μπορεί να συμβούν στην πραγματική ζωή.

Το να συνειδητοποιήσεις ότι τα έντονα και ζωντανά όνειρα που βλέπεις αυτή την περίοδο είναι κάτι φυσιολογικό είναι μία καλή αρχή. Το μυαλό σου θα χαλαρώσει απευθείας. Το επόμενο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις το υποσυνείδητό σου, δηλαδή τα όνειρά σου. Και να προσπαθήσεις να περιορίσεις το άγχος σου!

πηγή: ladylike.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s